A transformation for a retirement home : A Museum-Inspired Home

After a busy working period, a couple has noticed that the house has grown old with them. Even no longer suitable for living, the house has a life like a person, and it will gradually get old. Parents who have been busy all their lives have to face damp, mouldy, and cluttered houses at the age they should have enjoyed.

This house has a history of more than 30 years. The internal circulation structure is chaotic and the internal lighting is even worse, and even “small black house” bedrooms without light sources have appeared.

The current problems with the house

  1. The internal layout of the house was unreasonable and the condition of the house is unlivable.
  2. The lighting is poor, and there is no direct lighting in the 3 bedrooms.
  3. The house has been leaking for many years, and repairs cannot be completely solved.
  4. Insufficient storage space and a large number of books cannot be reasonably stored.
  5. The overall house is ageing, and there are problems with the wiring.

Solve the internal lighting issue

There was no light in the bedroom and storage room. The previous owner completed his work in a small dark room for many years. It is unhealthy to live and work in an environment with no daylight. Under such circumstances, the previous owner was diagnosed with mild turbidity of the vitreous in both eyes this year. The house has been damp for a long time and the natural daylight is poor. Under this environment, the clothes and walls are mouldy, and this house calls for urgent renovation.

The designer wants to make this family young again through renovation. In response to the problems of houses, the designer proposed a four-step renovation process, which is to rejuvenate the home, transform the unhealthy lifestyle, improve the quality of life and create living spaces.

Changing the spatial layout

The lighting problem is the biggest problem in the entire renovation. The designer removed unnecessary walls through space optimization. After the renovation, the spaces are separated into dynamic and static spaces. The dining room, living room, tea room and balcony form a dynamic area. The study is a static area.

After adjustment and reconstruction, the north-south facing of the house is connected, and natural daylight can be introduced into the interior. The designer also increased the penetration and reflection of light through the choice of glass and the application of mirrors, so that the spaces can see the sun again! The designer also remodelled the indoor ventilation system, taking a big step towards a healthy life.

To create the new home, the designer specially went to the museum to find inspiration. Through cultural empowerment in the design, he created a modern home with a cosy and comfortable environment.

The warm colours are warm and comfortable, and the hand-drawn landscape paintings symbolize endless happiness.

Next to the living room is the long-awaited exclusive tea room for the guest. The elegant and quiet atmosphere adds interest to tea making, holding an ancient book and savouring a cup of fragrant tea.

The tea room and rest area provide another comfortable space for meeting guests and can be turned into a temporary guest room through sliding doors.

The designer also opened up the kitchen and the dining room, so that the relationship between the two spaces is more reasonable, the cooker hood also has room for installation, and the smell of cooking fume in the kitchen no longer spreads to the living room like before. After closing the previous kitchen door, the guest and bathroom can be easily separated into wet and dry areas.

The large windows in the dining area can take full advantage of natural light, and the view outside the window that was previously considered an eye-catcher is now one of the scenes that can be beautiful when dining. The dining table lamp with the snap beans symbolizes a good harvest, auspiciousness, and harmony.

The house uses the same wall colour as the museum so that the owner will have the intimacy of coming to the museum when they are back home. The former living room was converted into a bedroom. The TV, desk and a large amount of storage space have both entertainment, rest and work functions, which fully meets daily needs.

In order to adapt to the living habits of the homeowners, the study area was placed in the bedroom. It is simple and elegant, warm and bright. The design of the platform forms a small study area. The branches and leaves outside the window are swaying, and the books are placed by the window. After retiring, the owner has a small world for his own reading and research.

Books open doors to a new world. The design features a full wall of bookcases in the bedroom, which can store up to 3,000 books, which is beautiful and has a very powerful storage function. The book management equipment is used to number the books, which facilitates the search and retrieval process.

The interiors of the home have been designed with constant consideration of warmth and wellness. As this home proves, even with minimal construction work, an interior can be both beautiful and functional, under the keen eye of an experienced design team. So, what are you waiting for? Book an online consultation with experienced designers on Design Solutions today!